EVENEMENTEN OP AMELAND


Mountainbike Ameland

11 t/m 12. Maart

De 8e editie van MTB Ameland vind plaats op zaterdag 11 en zondag 12 maart en is hét mountainbike-evenement in de uitdagende en ongerepte natuur van het Waddengebied. Het biedt een programma voor alle leeftijden en niveaus. De strandrace en proloog vindt op zaterdag plaats en de toertocht over verschillende afstanden is op zondag. Kom voor een dag of weekeind vol actie naar Ameland en beleef dit unieke mountainbike-avontuur tussen Oerd en vuurtoren. 
Voor sportliefhebbers (en supporters) dé manier om het eiland te leren kennen en de natuur van dichtbij te genieten.

Kijk hier voor meer informatie en/of inschrijving voor MTB Ameland.

Weekend arrangement (vr-ma)

Anegbot.png

Vuurtorentrail

18 t/m 19 Maart

Veranstaltung02.png

”de Amelander Schalken , stolen 3 balken, des avonds in de maneschijn, daarom zal dit hun wapen zijn”
Dat Waddendiamant Ameland plaats van handelen is voor een bijzondere Natuur Trail zal de gemiddelde sporter niet tot de verbazing spreken. Ameland bruist Sport!
Tijdens de Vuurtorentrail is de tijd ondergeschikt in vergelijking met het lopen op asfalt, maar zwaarder door het parcours en de diversiteit aan ondergrond. De vuurtorentrail is een 2-daags Trail evenement voor hardlopers, trailrunners en lange afstand ultra-lopers.
De Trail start in Hollum met de vuurtoren als baken voor alle afstanden. Er kan gekozen worden uit: 10 km ('start to trail' voor beginners), 18 km, 35 km en de Ultratrail van 60 km. De Kids Trail wordt rondom de vuurtoren geoganiseerd.

We zeggen niets teveel met ‘de Vuurtorentrail is net even anders’. Mede door verspreiding van de activiteiten over 2 dagen. Het feit je met de boot reist betekent al in Holwerd het wáre vakantiegevoel. Dit samen met de sportieve flow die op het hele eiland heerst, door het verblijf van vele Trail fanaten maakt dit evenement tot een onvergetelijk fijne herinnering. Voor sportliefhebbers (en supporters) dé manier om het eiland te leren kennen en de natuur van dichtbij te genieten op dit prachtige stukje Nederland. 

Kijk hier voor meer informatie en/of inschrijving voor de Vuurtorentrail.

Weekend arrangement (vr-ma) 


Klein Vaarwater WaNDELTOCHT

8 April

Meedoen met het Klein Vaarwater Wandeltocht betekent actief genieten van het voorjaar op Ameland. Het Wandelweekend (een vervolg op de bekende Nordig Walk op Ameland) biedt u de gelegenheid om er een weekend lang lekker op uit te trekken. Deelname aan de wandeltocht op zaterdag is voor iedereen mogelijk!
De 10 en 20 km lange route voert u door de prachtige natuur rondom Klein Vaarwater.
Meer informatie en/of inschrijving


nationale reddingbootdag

6 Mei

Eens per jaar organiseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar landelijke opendag. Op deze dag bedanken de 1.300 vrijwilligers van de KNRM de donateurs die reddingwerk financieel mogelijk maken. De vrijwilligers kunnen hun werk doen door de vrijwillige bijdragen van mensen die de Redding Maatschappij een warm hart toedragen. Want deze Redders aan de wal, zoals de KNRM haar donateurs noemt, steunen de redders niet alleen met een vaste vrijwillige bijdrage, maar daarnaast vormen zij een morele achterban voor de redders.
Het is voor de KNRM de gelegenheid om aan iedere bezoeker met trots en plezier het verhaal over het vrijwillige en professionele reddingwerk van de KNRM mee te geven. En horen de mooiste verhalen en redenen waarom donateurs de Redding Maatschappij steunen en zien jong en oud glunderen aan boord tijdens een vaartocht met de reddingboot, de Anna Margaretha, reddingsboot de Maria Hofker en de Ginaf, de nieuwste KNRM truck.
Als dank voor die vaak jarenlange steun halen de vrijwilligers alles uit de kast: spectaculaire demonstraties, rondleidingen, films en activiteiten voor kinderen. En het allermooiste: jong en oud mogen, net als een echte redder, mee op de reddingboten. Reddingbootdag is ook een uitgelezen moment voor niet-donateurs om kennis te maken met de KNRM en om in te schrijven als nieuwe donateur.
Reddingbootdag duurt van 10.00 tot 16.00 uur en wordt bij het Boothuis in de Ballummerbocht op Ameland gehouden.

Voor meer informatie neemt u contact op met het VVV Ameland  www.vvvameland.nl of info@vvvameland.nl

Weekend arrangement (vr-ma) 


Klassierkerweekend Ameland

12 mei t/m 14 mei

Inmiddels is het Klassiekerweekend op Ameland zelf ook een klassieker. Tijdens dit weekend verwelkomt Ameland 100 klassieke auto's, gebouwd tussen 1940 en 1978.
Op de vrijdagavond vindt de ontvangst van de deelnemers plaats en op zaterdag wordt de oriëntatierit over het eiland gemaakt. Dit gebeurt in een klassiek tempo, zodat er ook veel tijd en aandacht aan de prachtige omgeving kan worden geschonken.
Na de oriëntatierit op zaterdagmiddag zijn de auto's in het dorp Nes te bewonderen.

Meer informatie is te vinden op www.vvvameland.nl/klassiek.

Weekend arrangement (vr-ma) 


Lycurgus Volleybaltoernooi

20 mei t/m 21 mei

Het Lycurgus Openlucht Toernooi op Ameland is onder volleyballend Noord Nederland en zelf daarbuiten een begrip geworden. Ieder jaar komen hier nu zo'n 2.500 volleyballers, aanhang en feestvierders op af. Een heel weekend lang staat vakantiepark Klein Vaarwater in Buren geheel in het teken van het toernooi. 

Het toernooi kent 45 velden (gras) en 270 deelnemende teams. Kijk hier voor meer info

Weekend arrangement (vr-ma) 


Rondje Ameland

10 juni

Ieder jaar in juni wordt Rondje Ameland, een wandeltocht van ongeveer 50 km, gelopen. Wat in 1997 begon als een geintje aan de bar, is inmiddels een heus wandelevenement geworden. De start is ’s morgens om 05.00 uur in Hollum. De route loopt over het badstrand van Hollum, langs de zeedijk aan de zuidkant van het eiland naar Buren en vervolgens over het strand terug naar Hollum, waar op het Zwaneplein een muzikaal onthaal wacht. Rondje Ameland is geen hardloopwedstrijd maar een prachtig wandelevenement.

Meer informatie.

Weekend arrangement (vr-ma) 


Muzikaal Bootwateren

17 juni

Op zaterdag 17 juni wordt in Hollum het “Muzikaal Bootwateren” georganiseerd.
De naam “Bootwateren” vindt zijn oorsprong in de goede afloop van een reddingsactie. Dit werd vroeger gevierd in een plaatselijk café onder het genot van 2 borrels en een sigaar, welke als beloning werden verstrekt door de reddingmaatschappij.
Naast een demonstratie van de Paardenreddingboot zullen gedurende deze dag dweilorkesten en (shanty)koren optreden op een aantal podia. 
‘s Avonds organiseren diverse horecagelegenheden een gezellige avond met live muziek!

Kijk hier voor meer informatie.

Weekend arrangement (vr-ma) 


Madnes.png

MadNes

7 juli t/m 9 juli

MadNes is een duurzaam surf-, skate- en muziekfestival en vindt in 2017 voor de 10e keer plaats op Strand Nes. Een weekend lang genieten de bezoekers van surflessen, een halfpipe op het strand, bands en DJ's, een drijvend podium, theater, zelf kleren maken, een windmolen bouwen, een strandschoonmaak en nog heel veel meer.

MadNes is een festival met een open karakter. Kom overdag gezellig langs voor een kopje koffie bij het strandpaviljoen, draai een rondje in het kleinste reuzenrad van Nederland of drink een biertje bij een van de vele bandjes.

Kijk hier voor meer informatie.

Weekend arrangement (vr-ma) 


Rôggefeest

4 augustus

Houd je van straattheater en muziek? Maak dan op vrijdag 4 augustus 2017 de oversteek naar Ameland en bezoek daar in het dorp Nes het vermaarde en sfeervolle Rôggefeest. Na een verrassende opening om +/- 12.30 uur, kun je op meer dan 20 locaties genieten van de meest uiteenlopende straattheateracts en muzikale groepen. Onderweg of op één van de sfeervolle terrassen kun je verrast worden door voorbijtrekkende artiesten met bijzondere, spectaculaire en humoristische optredens. Na de traditionele Parade (aanvang +/- 19.30 uur), een optocht van muziekgroepen, wordt het 31e Rôggefeest afgesloten. Na deze afsluiting wordt het Rôggefeest op meerdere locaties voortgezet met livemuziek verzorgd door de verschillende horecabedrijven.

Weekend arrangement (vr-ma) 


Tri-Ambla

17 september

Voor de liefhebber is de Tri-Ambla, Nederlands Kampioenschap Crosstriathlon, de mooiste triatlon van Nederland. Bijna 1000 traithleten komen aan de start voor het gevecht met de eilander elementen: eerst zwemmen in de Waddenzee, dan mountainbiken over een uitdagend parcours en als afsluiting een crossloop door bos, duinen en over het strand. Toppers testen zichzelf en hun tegenstanders. Recreatie- en beginnende triathleten zoeken plezier en verbetering. Voor de jeugd vanaf 8 jaar is er een Tri-Ambla Junior. 

Meer informatie en inschrijving

Weekend arrangement (vr-ma) 


sinterklaasintocht

18 November

Elk jaar staan drommen kinderen op Ameland te wachten tot Sinterklaas met een echte stoomboot de haven binnenloopt. Kun je kinderen een mooiere intocht van hun held geven dan deze? Op Ameland neemt Sinterklaas alle tijd om kinderen de hand te schudden. In het dorp Nes wordt Sinterklaas groots gevoerd.
Kom gezellig met uw kinderen Sinterklaas vieren op Ameland!

Weekend arrangement (vr-ma) 


Kunstmoant01.png

Kunstmaand Ameland

1 november t/m 30 november

In de maand november is Ameland één grote expositieruimte, want dan staat het eiland volledig in het teken van KUNST! Het eiland is het decor voor 125 kunstenaars uit Duitsland, Scandinavië, IJsland en Nederland die schilderijen, beelden, grafieken, keramiek en glas op bijzondere locaties laten zien. Naast beeldende kunst zijn er diverse muziekvoorstellingen en poëzieavonden.

Weekend arrangement (vr-ma) 


Adventurerun

17 december

De Adventurerun is een wedstrijd- en recreatieloop voor jong en oud op winters Ameland, in de adventperiode. Bereid je voor op een uitdagend parcours met klimmende en dalende paden, onverhard terein en hier en daar verraderlijk vals plat. Er kan worden gekozen uit de volgende afstanden: 21,1 km wedstrijd- en recreatieloop en de 10 km en 5 km recreatieloop. Daarnaast is er ook een Kids Run van 1 en 2 km. 

Meer informatie of inschrijving

Weekend arrangement (vr-ma) 


Weihcnachten.png

KERST EN OUD EN NIEUW

24 dezember en 31 dezember

Ook in de kerstvakantie kunt u genieten van de prachtige natuur op Ameland. Na een heerlijke frisse strandwandeling kunt u lekker opwarmen in een van de gezellige strandpaviljoenen en restaurants. Er zijn verschillende activiteiten, zowel voor jong als oud en de kerstsfeer is overal te zien op het eiland. 

Weekend/midweek/(vr-ma) week arrangement


SPORTAANBIEDING
 

Sportieve mensen weten Ameland al lang te vinden. Ze doen mee aan de jaarlijkse halve marathon en de triatlon. Maar ook als u niet aan wedstrijden meedoet is de prachtige natuur van Ameland een paradijs voor hardlopers, fietsers en zwemmers.